Zweeds

Zweeds

Nu het OMT heropening van scholen adviseert, is het misschien tijd om nog eens te luisteren naar experts uit Zweden, waar de lagere scholen nooit dicht zijn geweest. (Middelbare scholen wel, evenals hoger onderwijs.) NB voor het overige lijkt het Zweedse beleid erg op het Nederlandse. Bejaardentehuizen zijn gesloten voor bezoekers, bijeenkomsten met 50 of meer zijn verboden. De politie treedt zeer terughoudend op tegen mensen die zich op straat begeven, ‘social distancing’ is op basis van vrijwilligheid.

Johan Giesecke (70), epidemioloog, is zeg maar de Roel Coutinho van Zweden, de voorganger van Anders Tegnell die nu de ‘Jaap van Dissel’ van dat land is. Hij zegt: de Zweedse regering had als voornaamste besluit in januari: we doen alleen dingen die op wetenschappelijk bewijs zijn geschraagd. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat sluiting van scholen helpt bij het bestrijden van een pandemie. Hetzelfde geldt voor het sluiten van grenzen, of zelfs ‘social distancing’ van 1,5 meter.

Als we eenmaal massaal kunnen testen zal blijken dat nu minstens 50% van de bevolking van Zweden en het Verenigd Koninkrijk (en Nederland, mogen we aannemen) de ziekte al heeft gehad. Heel erg is dat niet:  Covid-19 is ‘een milde aandoening,’ met een dodelijkheid van 0,1%, hetzelfde als influenza, schat hij. De meeste mensen zullen niet eens merken dat ze het hebben gehad. Het virus zal door heel Europa spoelen, als een tsunami. ‘Daar kun je niets tegen doen.’ Over een jaar zal blijken dat de infectieratio en mortaliteit in alle Europese landen vrijwel hetzelfde zal zijn, ongeacht hoe streng de ‘lockdown’ is geweest.

De verminderde toestroom in de ziekenhuizen nu is niet het gevolg van lockdown maar van het feit dat de meest kwetsbaren het eerste zijn overleden.

Het grootste probleem is voor politici: hoe bouw je de soms draconische maatregelen weer af? Het grootste probleem voor de bevolking is in zijn mening: overheden hebben zich bijna dictatoriale bevoegdheden toegeëigend, die een bedreiging zijn voor een democratie.  Zullen ze die weer afstaan?

Giesecke werd vorige week ook geïnterviewd door Het Parool, voor wie liever Nederlands leest. (tip: E. Laban, F. van Rossum)

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op