wetenschap • tech • gezondheid • geld

Andere windmolen - Propaganda

'Drie keer zo efficiënt'

tech | New Atlas | 7 nov 23

foto Airloom

Verticale 'zeilen' bevestigd aan een kabel, vangen wind, gaan bewegen, de kabel wordt op sleeptouw genomen en die zwengelt een generator aan. Concept van start-up Airloom, heeft net 4 miljoen ruggesteun gekregen van Bill Gates.

Dit concept heeft palen van 25 meter hoog, bladen van 10 mtr hoog, kan vervoerd worden op 1 vrachtwagen, onderdelen zijn standaard ... Airloom schat dat de bouwkosten een kwart zijn van de kosten van een windmolen met hetzelfde vermogen. Minder hoog, dus minder dominant in het landschap (en makkelijker te onderhouden). Airloom zegt dat de 'levelized cost of energy' een derde is van een moderne windmolen, 1,3 dollarcent per kwh.

meedoen, niet toekijken

politiek | Noahpinion | 7 nov 23

Liberalisme, het vrije westen, onze waarden, hoe u het maar noemen wil - verliest de informatie-oorlog. In de Tweede Wereldoorlog, betoogt Noah Smith, deden we keihard mee met goed gemaakte films, affiches en reclamespotjes. Sindsdien, ergens in die tachtig jaar, hebben we met elkaar besloten dat dat 'propaganda' is, iets voor Sovjets en Nazi's, maar niet voor ons soort mensen.

'Thought control' is voor de engerds en niet voor een vrije samenleving en dus niet voor ons. We besloten om uit de arena van de vrije meningsuiting te stappen, en het vanaf Olympische hoogte aan te zien.

Stel je nou eens voor dat een land dat wordt binnengevallen door een vreemde mogendheid, zegt dat het niet betrokken wil zijn bij geweld en de verdediging overlaat aan burgers met zelfgemaakte wapens?

Er valt iets tegen te doen. We weten dat er disinformatie is, sociale media worden overspoeld door allerlei vormen van propaganda. Waarom doen we niet mee? Als Rusland en China ons proberen te beïnvloeden via troll farms en TikTok, waarom laten we het tegengeluid dan over aan burgers? 'De Amerikaanse overheid moet meedoen,' zegt Smith. 'Het belangrijkste: onze liberale waarden duidelijk uitleggen, en vertellen waarom ze waardevol zijn, en wat de overheid doet om die te waarborgen.'

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer