Boekenlijst

Pepijn Vloemans, trouw Bicker-lezer en sparring partner, startte vorig jaar zijn eigen nieuwsbrief en nam daarin een lijst op van de 19 beste boeken die hij in het jaar had gelezen. Ik vond die zo goed dat ik die hier reproduceer, in twee delen. Deel 2 volgende week. Daarin ook zijn ‘Boek van het Jaar’!

Romans 

De Vreemdeling, Albert Camus. Een kort, zonderling boek uit 1942 dat ik in twee avonden uitlas. Het is intens en amoreel (niet immoreel) zoals de boeken van Knut Hamsun en Michel Houellebecq.

De Acht Bergen, Paolo Cognetti. Ik las dit boek ook in twee dagen uit, vlak voordat ik ging wandelen in de Dolomieten. Schitterend boek over bergbeklimmen, vriendschap en ouder worden.

Praktische boeken om je leven beter te maken

Minimalisme, Dennis Storm. Dit korte boek met mini-hoofdstukjes zette me aan tot een gigantische opruimwoede die tot de dag van vandaag voortduurt. Geweldig boek om cadeau te geven met kerst…

Small talk survival, Liz Luyben. Praktisch boek over small talk (waar ik niet zo goed in ben) en wat me geholpen heeft om sneller een gesprek te beginnen met random mensen (en op een sympathieke manier het gesprek weer te verlaten).

Boeken over ideeën

Human Compatible, Stuart Russell. Het eerste boek dat ik over AI gelezen heb dat niet alleen de argumenten van ‘AI-ontkenners’ fileert, maar ook met een geloofwaardige oplossing komt voor het programmeren van fundamenteel goede AI.

Identity, Francis Fukuyama. OK – dit is niet het beste boek van Fukuyama, maar sinds ik de The End of History van hem las heb ik een zwak voor al zijn boeken. Daarnaast ben ik het wel helemaal eens met zijn pleidooi voor gezond nationalisme als remedie voor identiteitsdenken. Hij zit hiermee op dezelfde lijn als Nederland mijn Vaderland van Zihni Özdil.

Ondernemen & autobiografie

Let My People Go Surfing, Yvonne Chouinard. Erg leuk en vaak ook inspirerend boek over de geschiedenis van het merk Patagonia.

Everything Store, Brad Stone. Erg goed en interessant boek over het ontstaan van Amazon. Met name de gedrevenheid van Jeff Bezos en de goede stategische keuzes die hij keer op keer weet te maken, worden hierin goed beschreven.