Cijferinflatie (3)
Nog twee lezers over hun ervaringen met diploma- en cijferinflatie.
‘Gewoon maar een mening van een master student data science. Voor ik aan een master begon was ik ervan overtuigd dat dit waardevol zou zijn, immers zou het een van de hoogste niveau’s moeten zijn. Nu zie ik in mijn jaar medestudenten die amper kunnen programmeren, een basiscompetentie in ons vakgebied. Precies zoals P. Fonkert al aangeeft, zij fietsen door groepswerk moeiteloos door de opleiding heen en pakken de “minder technische dingen” op (lees presenteren en een rapport schrijven). Toen ik het persoonlijk vroeg gaf een docent eerlijk toe dat alleen deze master niet genoeg was om een bekwaam data scientist te zijn, en dat het aan te raden is daarnaast online bijscholing te volgen.
De incentives zijn natuurlijk ook krom. Sommige vakken stellen geen fluit voor en studenten halen gemiddeld een 8. Bij andere vakken is het aanpoten om een voldoende te halen, maar deze hebben wel meer inhoud. Waar hecht de werkgever meer waarde aan, de 6 of de 8? Wat staat beter voor de universiteit, studenten “doen het goed” hier of studenten halen het vaak niet?
Ik weet dit niet zeker dus bind me er niet op vast, maar ik meen me te herinneren dat een universiteit vooral winst maakt op afstudeerders. Afvallers en premasters zijn juist een kostenpost. Ik kan natuurlijk niet vergelijken met hoe het vroeger was, maar dit is wat ik om mij heen zie.’ (anoniem)
En Th. Lamballais Tessensohn schrijft:
‘Goedenmorgen. Bekend met het fenomeen van ´N termen´? Volgens mij een vorm van cijferinflatie. https://nl.wikipedia.org/wiki/N-term