De lijst van Pepijn (2)

Romans

Ball Lightning, Cixin Liu. Alles van deze Chinese science fiction schrijver is uitzonderlijk goed. Ook in dit boek (dat hij schreef voor de Three Body Problem-trilogie) speelt hij weer met natuurkunde en technologie op een manier die niemand hem nadoet.

Als u nog niet bekend met het werk van Cixin Liu, begin dan met het boek “Three body problem”. Lees er van tevoren verder niks over en u zult verrast worden…

Praktische boeken om je leven beter te maken

Principles, Ray Dalio. Heb dit boek over het bereiken van doelen opnieuw gelezen en het blijft verbijsterend goed. Ik denk dat ik het volgend jaar weer ga lezen. Let op dat je wel de korte – gratis – online .pdf leest van ~100 pagina’s.

Digital Minimalism, Cal Newport. Dit boek beschrijft hoe we moeten omgaan met social media en de schermen om ons heen. Echt een aanrader voor vrijwel iedereen.

Boeken over ideeën

We Are the Weather, Jonathan Safran Foer. Een boek over de invloed van vlees eten op de wereld en het klimaat, vanuit een persoonlijk perspectief geschreven. De oplossing waarmee hij komt – geen dierlijke producten eten bij ontbijt en lunch – zal niet genoeg zijn, maar het boek zette me wel aan tot denken. Het is verbijsterend hoe groot het aandeel van veeteelt op klimaatverandering echt is: 51% van alle CO2-equivalente uitstoot.

Freeman Dyson, Dreams of Earth and Sky; The Scientist as a Rebel; Disturbing the Universe. Alledrie de boeken zijn collecties van essays, waarvan een groot aantal boekbesprekingen zijn geschreven voor de New York Review of Books. Deze essays van een van de grootste natuurkundigen uit de 20ste eeuw behoren in mijn ogen tot de beste essays ooit geschreven. Over wetenschap, wetenschappers, oorlog voeren, ruimtevaart, vooruitgang, kolonisatie – zijn nieuwsgierigheid is enorm. Daarnaast is het ongelooflijk om te lezen hoeveel hij heeft meegemaakt en wie hij ontmoet heeft in zijn leven – van Robert Oppenheimer tot Richard Feynman.

Ondernemen & autobiografie

Swimming Across, Andy Grove. Geweldig open en eerlijk geschreven autobiografie van de directeur van Intel (en schrijver van het fantastische boek High Output Management). Grove groeit op in het door Nazi’s bezette Boedapest tijdens WO2 en weet te ontsnappen tijdens de communistische bezetting.

The Silent World, Jacques Cousteau. Waanzinnig avontuurlijk, romantisch en spannend boek over het begin van het duiktijdperk. Alle grenzen werden verkend en dat gaat natuurlijk de hele tijd mis.

En … het Boek van het jaar volgens Pepijn Vloemans:

‘80.000 Hours, Ben Todd. Het boek dat me inspireerde om deze nieuwsbrief te starten. Dit boek geeft het perfecte denkkader om – als je dat wil tenminste – je loopbaan zo effectief mogelijk in te zetten voor een betere wereld. Ik wil dit boek eigenlijk de hele tijd aan iedereen cadeau doen.’ En met ‘deze nieuwsbrief’ bedoelt Pepijn zijn eigen, niet de Bicker 🙂

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op