‘Drink niks’

'Drink niks'

‘De veiligste alcoholconsumptie is nul,’ concludeerde een studie in het gezaghebbende blad The Lancet vorige week.  Wetenschapsverslaggeving is erg moeilijk; en studies over voeding correct beschrijven is helemaal vol met valkuilen, zegt prof. John Ioannidis van Stanford. Om te beginnen zijn de meeste studies ‘waarnemingsstudies,’ dus ze registreren correlatie tussen bepaalde voedingsmiddelen en gezondheid en/of levensduur. Maar deelnemers worden niet onderworpen aan tests – dus het is onmogelijk om oorzakelijk verband vast te stellen, alleen correlatie, samenloop. En er zijn zo veel factoren die invloed hebben op onze gezondheid dat het bijna onmogelijk is om een relatie aan te tonen tussen iets wat je in je mond stopt, en de staat van je lichaam. (wel als de inname groot is, zoals zes glazen of een pakje sigaretten per dag.)

Ander probleem: statistieken lezen. De studie in The Lancet concludeerde dat volwassenen die één glas alcohol per dag drinken, 0,5% meer kans hebben op één van de 23 alcohol-gerelateerde gezondheidsproblemen. Maar als je dat gaat invullen kom je tot de volgende cijfers: voor iedere 100.000 mensen die een glas per dag drinken krijgen 918 een alcohol-complicatie. Voor 100.000 mensen die nul glazen drinken zijn dat er 914. Bij twee glazen per dag stijgt dat naar 977 per 100.000.

Ja, te veel alcohol is gevaarlijk zegt Ioannidis. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de aanbeveling van ‘nul glazen’ ondersteunt.

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op