‘Er is niets aan te doen zoals gij ziet …’*

'Er is niets aan te doen zoals gij ziet ...'*

Ouders hebben waarschijnlijk weinig invloed op de ontwikkeling van hun kinderen en gedragswetenschappen zijn waarschijnlijk grotendeels onbetrouwbaar. Waarom? Omdat alle onderzoeken naar de effecten van ouderschap, en andere sociale kwesties, niet corrigeren voor genetische factoren. Sla ik mijn kinderen omdat ik zelf geslagen ben door mijn vader? Of heb ik dezelfde genen als hij?  Daarmee zijn de meeste resultaten in één klap waardeloos. Er zijn een paar dingen wel met redelijke zekerheid vastgesteld. Ouders zijn niet verantwoordelijk voor autisme, schizofrenie of ADHD, en zijn ook niet in staat om intelligentie of persoonlijkheid te beïnvloeden. (*citaat uit ‘Moeder,’ Willem Elsschot 1908)

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op