Get a life

Mogen we nu eens hardop zeggen dat de 1,5-meter samenleving onzin is? Het is niet haalbaar, en het is niet nodig. Afstand is gewenst om besmetting te voorkomen. Maar waarom? 80% van de mensen die het virus krijgen heeft milde symptomen; 20% zware symptomen; 5% gaat het ziekenhuis in; een fractie overlijdt. Dus 97% of meer van Nederlanders moet op 1,5 meter blijven om te voorkomen dat 3% levensgevaarlijk ziek wordt. Vorig jaar gingen we trein in en accepteerden we de kans dat we niet alleen een verkoudheidje maar ook een stevige griep zouden kunnen oplopen. Dat is nu niet anders. Beter zou het zijn om de mensen waarvan we nu weten dat ze extra kwetsbaar zijn, zelf de verantwoordelijkheid te laten nemen. Wie denkt dat hij of zij tot een risicogroep behoort, mag zelf de keuze maken of hij of zij het risico wil lopen op een besmetting. Deze mensen kunnen we helpen door een ‘corona-barometer’ in het leven te roepen, vergelijkbaar met de smog-meters die nu in veel grote steden worden geraadpleegd. Als de luchtkwaliteit op een dag extra slecht is, worden bevolkingsgroepen aangeraden thuis te blijven. Als er weer een ‘coronagolf’ aankomt, melden we dat.

Natuurlijk moeten we overbelasting van de zorg voorkomen, de curve platslaan. Maar daarvoor kunnen we tijdelijke ‘lockdowns’ afkondigen.

Een algemene 1,5-meter samenleving is niet haalbaar. Treinen, vliegtuigen, taxi’s, trams en bussen kunnen niet functioneren als iedereen op anderhalve meter moet blijven. Concerten, voetbalwedstrijden, vergaderingen, ballet, opera, buurtbijeenkomsten en alle andere grote evenementen worden economisch en praktisch onhoudbaar als slechts een derde van de capaciteit mag worden gebruikt. Vrijwel de hele horeca kan dicht. Zie de column van Frits Abrahams in het NRC van afgelopen vrijdag en The Economist dit weekeinde voor meer voorbeelden. We ontwrichten een samenleving onnodig. Het kan anders, het kan ‘intelligenter.’

Verander de focus: niet op de verspreider, maar op de ontvanger. Probeer niet verspreiding te voorkomen, want dat is onmogelijk; probeer besmetting van kwetsbaren te voorkomen.