Het wordt warmer

Simon Kuper zette afgelopen weekeinde in de Financial Times nog eens op een rij waarom ‘Groene Groei’ een illusie is. We moeten kiezen: groei of groen. Allebei kan niet. De mensheid heeft in het verleden altijd groei boven groen verkozen.

Om een wereldwijde temperatuurstijging van maximaal 1,5º Celsius te bereiken moeten we onze CO2-uitstoot halveren, zegt IPCC. Maar onze CO2 uitstoot neemt nog steeds toe. En de wereldbevolking groeit intussen, 2% per jaar. En die wordt welvarender, dus zal meer energie verbruiken. Dus we moeten de uitstoot per eenheid BNP verminderen. Dat gebeurt wel, maar langzaam; het moet 10x sneller. Herbruikbare energie neemt toe? Ja, maar niet snel genoeg. We hopen dat we 30% van totale energieverbruik halen in 2050, maar het moet 60% zijn willen we dat doel van 1,5ºC halen, zegt IPCC. Europa vermindert zijn energie per eenheid BNP, jazeker – door productie te verplaatsen naar Azië. En vervuiling door transport per boot en vliegtuig wordt niet meegerekend. Onze infrastructuur – boten, vliegtuigen, vrachtwagens – is al gebouwd en zal nog zeker 20 jaar meedraaien. Goedkopere en efficiëntere energie betekent niet minder uitstoot, maar meer verbruik. Dit is altijd zo geweest. 80% van de mensheid heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten, en verlangt daar hevig naar.

De enige manier om opwarming van de planeet te voorkomen is radicale gedragsverandering nu: verbod op vliegen, vlees eten en stadsuitbreiding. Een mega-recessie kan op die manier misschien de CO2-uitstoot ombuigen. Gaat het gebeuren? Geen enkel electoraat heeft ooit zijn stem uitgebracht op een lagere levensstandaard.  (Meestal citeer ik geen artikelen achter een betaalmuur, maar hiervoor maak ik een uitzondering. Ik kan slechts een slechte foto aanbieden, en wachten op een belletje van de juristen van de FT …)