Het zijn net mensen

Drie fotografen en verslaggevers van Agence France Press tijdens de ‘gele vesten’ protesten van de afgelopen weken in Parijs waren Syrische vluchtelingen. AFP laat ze aan het woord:

‘Zelfs met al het geweld waren er geen doden. In Syrië waren de demonstraties aan het begin van de opstand volledig vreedzaam. En er waren zo veel doden. In Syrië had je vreedzame demonstraties waarbij doden vielen. Hier had je gewelddadige demonstraties waarbij niemand dood ging.’

‘Ik fotografeerde een demonstrant die werd weggesleept door de politie. (…) Maar toen kwamen er vijf andere demonstranten en die trokken hem weg van de politie. Iemand komen redden na een arrestatie, dat zou nooit gebeuren in Syrië. Als de politie komt dan ren je weg want als ze je vangen maken ze je dood.’

‘In Syrië had je nooit demonstranten en politie in één foto kunnen vangen. Hier heb je een heleboel foto’s waarin demonstranten praten met, of schreeuwen tegen politieagenten. Dat zou nooit gebeuren in Syrië. Je gaat niet naar de politie toe als demonstreert. Dat doe je gewoon niet.’

‘Ik ben zo blij met deze foto die ik maakte van een politieagente. Ze zag me, en ze glimlachte toen ik die foto maakte, je kunt het zien aan haar ogen. Voor mij was dat gewoon de hele demonstratie in één beeld. Ze stond toe dat ik haar fotografeerde, en ze hielp me door te lachen. Dat zou ondenkbaar zijn in Syrië.’