wetenschap • tech • gezondheid • geld

Is schizofrenie ook genetisch?

Is schizofrenie ook genetisch?

Studie onder ruim 21.000 gediagnostiseerde gevallen en een ‘control group’ van nog eens ruim 20.000 vindt sterke aanwijzingen in die richting.

Toevoeging lezer O. Bloemen: “Dat er een hele belangrijke genetische component voor ontstaan van schizofrenie is, is al geruime tijd duidelijk. Wat echter lastig is, is dat schizofrenie niet door een paar belangrijke gen-afwijkingen veroorzaakt, maar door veel verschillende zeldzame gen-afwijkingen die opgeteld dan toch weer veel voorkomen. Daarnaast vinden we vaak de zelfde genen bij bipolaire stoornis en bij autisme.

De huidige studie is met name speciaal omdat het in een enorm grote groep patiënten specifiek kleine toevallige herhalingen in het DNA onderzoekt. Deze zijn ieder op zich erg zeldzaam, maar kunnen wel flink het risico op schizofrenie verhogen. Dit maakt ze moeilijk te onderzoeken, maar met 21.000 patiënten kom je wel een heel eind. Door daarna naar de functie van de afwijkende genen te kijken kunnen we meer begrijpen van hoe schizofrenie en psychose ontstaat.”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer