wetenschap • tech • gezondheid • geld

Kanteling?

Interessant hoe dit weekeinde het debat kantelde. In verschillende media opeens aandacht voor de economische kosten, en het persoonlijk leed door werkloosheid en faillissementen, in verhouding tot de levens die gered kunnen worden door quarantaine, social distance en lockdown. Zie bijvoorbeeld het FD van zaterdag, FD’erig voorzichtig.

Ik kreeg te horen van een boze investeerder – ‘gaan we miljoenen mensen werkloos maken en de economie vermoorden om een paar oudjes te redden?’ en van een huisarts – ‘de ellende is nu niet te overzien maar naar mijn mening schieten we door met onze maatregelen, die ons over niet al te lange tijd in een economische depressie storten met alle misere vandien.’

Anekdotisch, zeker. Misschien hebt u een andere indruk.

Wat overeind blijft is dat onze gezondheidszorg op dit moment niet is berekend op grote aantallen. De ‘draconische’ maatregelen zijn er niet om de epidemie te ‘bestrijden,’ alleen maar om de toevloed van patiënten te vertragen. Zijn we met z’n allen te krenterig geweest, hebben we de gezondheidszorg te veel afgeknepen? Dat zijn vragen voor later.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer