Lees dit wel!

Lees dit wel!

‘Als je van je nieuwsverslaving af wilt komen, lees dan een jaar lang alle kranten een week nadat ze zijn uitgekomen,’ zo ongeveer citeerde ik gisteren Nicholas Taleb.

Alsof ze in Zürich zitten mee te lezen: vanmorgen kreeg ik een bericht van de Neue Zürcher Zeitung doorgestuurd dat begon met de zin: ‘De krant van gisteren is in de regel slechts oud papier. Maar als men maar lang genoeg wacht, worden oude edities van de NZZ “wezenlijk cultuurbezit,” in de woorden van de Zürcher Zentralbibliothek en de Nationalbibliothek.’ Die twee bibliotheken hebben alle kranten van 1780 tot nu gedigitaliseerd en die zijn nu gratis toegankelijk. Op  e-npa.ch.

En de kop boven dit artikel was dan ook: ‘Zo berichtte de NZZ over de Franse Revolutie.’

Ja! Die NZZ was toen al negen jaar bezig! Wie wil dat nou niet lezen? Ze hebben dan de Amerikaanse onafhankelijkheid (1776) net gemist, maar tegen de tijd van de bestorming van de Bastille draaiden de drukpersen wel. Op 14 juli 1789 was dat. Het eerste bericht in de NZZ verscheen op 22 juli 1789 en meldde dat er een hoge prijs op het hoofd van enkele prinsen was gezet; dat de koning, de koningin en hun vertrouwelingen waren gevlucht; dat het arsenaal nu in handen was van de Rijks-standen (‘Reichsstände?’) en de Bastille bezet. (tip J. Crol)

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op