Massagraf handleiding

(UPDATE onderaan 08:00 op 5 april) De Russische overheid heeft op 1 februari 2022 een handleiding gepubliceerd voor het leger. Daarin staat hoe je een massagraf moet maken voor 1.000 lijken. Compleet met plaatjes:

Ik heb een zin onder de Google Translate gelegd:

Dit bericht werd op Twitter gedeeld door Sergej Sumlenny, Russisch van geboorte, journalist voor o.a. ARD in Moskou, voormalig hoofd van de Heinrich Böll Stichting, filiaal Kiev, tot voor kort lid van de Grünen. Misschien is het normaal voor legers om voorbereid te zijn op het begraven van duizenden gesneuvelde soldaten. Ik heb het ons Ministerie van Defensie gevraagd maar nog geen antwoord.

Sumlenny poneert de volgende theorie: de Russen waren van plan om na de inname van Kiev de samenleving te ‘onthoofden’ door executie van politici, ondernemers, leiders van belangenorganisaties, geestelijken, schrijvers. Waarom heb je anders massagraven nodig, en 45.000 ‘body bags,’ en mobiele crematoria? Als je denkt dat je een land in een dag of drie, vier onder de duim hebt?  Dan heb je toch al de orde hersteld. (Dat aantal lijkzakken is overigens afkomstig van de Oekraïense legerleiding, en niet elders gecheckt; dus voorzichtig daarmee.)

Hij wijst ook op een artikel in RIA Novosty, een Russische staatskrant/nieuwssite, op 26 februari (twee dagen na het begin van de invasie) waarin de overwinning werd gevierd als ‘de oplossing voor de Oekraïense kwestie.’  Dat artikel was waarschijnlijk per ongeluk op het net gekomen. Sumlenny vertaalt stukken in het Engels (zie twitterdraad):

it calls almost every Ukrainian a Nazi who deserves death. “Nazis who took weapons, must be killed in numbers as much as possible… Not just the elites, the most of the people are guilty, they are passive Nazis, Nazi enablers. They supported these elites and must be punished”

Ukraine is the enemy: “The history has proven: Ukraine may not exist as a national state. Any attempt to create it leads to Nazism. Ukrainism is an artificial anti-Russian construct… De-banderisation is not enough… Denazification of Ukraine must be De-Europeanization of it”.

Hele artikel hier.

Voetnoot: een lezer wees mij er op dat de WHO ook dergelijke handleidingen heeft. Hier en hier.  Maar die zijn veel uitgebreider en besteden veel tijd en aandacht aan identificatie, verwittigen van familie, etc.