Mobiel in China (2)

Op mijn korte bericht over het snel groeiende marktaandeel van Oppo in China kreeg ik een reactie van lezer Di-Lan Sun, op dit moment reizende door China. Die wil ik graag een eigen plek geven:

“De veronderstelling klopt dat Oppo een substantieel deel van de Chinese smartphonemarkt afpikt van Apple en Samsung. Sterker nog; tot nu toe ben ik slechts een Apple Store tegen gekomen in Shanghai. En de echtheid ervan betwijfel ik…

Als een ware Mark Mobius reis ik momenteel door China. En dat Oppo in de steden die ik bezocht prominent in het straatbeeld te vinden is, was mij al snel opgevallen. Zelfs in een kleine stad als Suzhou struikel je over de Opposhops. Die doen qua inrichting denken aan de Apple store. Vanwege de kleine afmetingen staat er veelal slechts een tafel met de vlaggenschepen uit de R9-lijn.

Effe spelen met een R9 is geen probleem. Ik kreeg er meteen eentje in mijn handen geduwd. En, eerlijk is eerlijk, het zijn gave telefoontjes voor een niet al te hoge prijs.

Voor de tweede Opposhop in Suzhou, gesitueerd in een grote straat annex vreetsteeg, was het een drukte van belang vanwege een van de vele promotieacties. Die zijn overigens heel subtiel. In Chinese winkelstraten word je zowat doof door een overkill aan reclame-boodschappen die via enorme geluidinstallaties de straat worden ingeslingerd. Oppo doet daar, in Suzhou tenminste, niet aan mee. De nieuwsgierigheid wordt gewekt door het joviaal uitdelen van promotiemateriaal. Dat tafereeltje mag van de uitdelers trouwens niet gefotografeerd worden.

Dat Oppo de offline markt opzoekt is natuurlijk reteslim. Het directe contact met de klant werkt. Ikzelf was stomverbaasd dat ik, nog geen tien seconden binnen, een R9 in mijn knuistjes kreeg gedrukt. Zonder elektronische beveiliging of iets anders dat mijn testervaring in de weg zou kunnen staan.

In China is de smartphone behoorlijk belangrijk geworden in het dagelijkse leven. Zeker nu betalen met je smartphone een enorme vlucht heeft genomen. Waar wij nog worstelen met contactloos betalen, zijn Chinese jongeren niet anders gewend. Betalen via QR codes is misschien nog wel meer ingeburgerd dan pinnen bij ons. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat het gebruik van QR codes niet helemaal onomstreden is.

Omdat de smartphone voor alles wordt ingezet, wordt er veel gevraagd van de accu van de telefoons. Juist daar onderscheiden de Chinezen zich in. Waar mijn LG en de FairFone van mijn vrouw de dag maar net door komen (zonder betalingen via QR codes) gaan de phones van de Chinezen nog makkelijk door. Vandaar de meewarige blikken als ik mijn powerbank tevoorschijn haal. Ook de accuduur is een usp die merken als Oppo en Vivo goed hebben geregeld.

In de trein waarin ik dit tik, zit de man tegenover mij te turen in zijn Oppo. Onze reis duurt inmiddels 16 uur (heb een hekel aan vliegen). Hij heeft zijn phone nog steeds niet opgeladen ondanks dat hij aan de lopende band zit te internetten …”

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op