wetenschap • tech • gezondheid • geld

‘Regulering nekt beursintroducties’

'Regulering nekt beursintroducties'

‘Nou en,’ denkt u misschien. Welnu, Marc Andreessen, invloedrijk ondernemer en nu financier in Silicon Valley, maakt een relevant punt: als onze pensioenfondsen in beursgenoteerde bedrijven beleggen, dan moeten er daar zo veel mogelijk van zijn. Als startende en succesvolle bedrijven alleen nog maar geld kunnen krijgen van bevoorrechte investeerders als Andreessen, mist het publiek de boot – en worden de vermogenden nog vermogender.
Dat brengt ons naadloos bij Thomas Piketty, die betoogt dat de rijken onvermijdelijk rijker worden. Daar heeft Andreessen ook wel wat over te zeggen:
Andreessen denkt dat Piketty te makkelijk aanneemt dat vermogen zich automatische vermeerdert, zoals in Ollie B. Bommel’s ‘Bovenbazen.’ In aggregaat klopt het wel – maar het zijn steeds verschillende mensen die rijk worden. De lijst de rijken in Forbes of Quote verandert ieder jaar. Vermogens gaan ook verloren. En iedere vermogensbeheerder ligt wakker van de vraag: hoe kan ik dit jaar weer rendement maken? Vaak slagen ze daar niet in.

Een nieuwe, zeer lange en grondige bespreking van Piketty overigens hier.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer