Zou ‘t kunnen? (2)

Maarten Verkoren schrijft in reactie op ‘Zou ‘t kunnen?’ van vorige week:  ‘Zou niet kunnen, om een aantal redenen:

1) De Democraten hebben nul aansprekende kandidaten

2) Los van hun onaantrekkelijkheid richting kiezers hebben ze ook geen goede thema’s waarmee ze scoren bij de gewone kiezer – het werkt niet om burgers aan te spreken op hun morele verantwoordelijkheden als er tal van primaire levensbehoeften zijn die geadresseerd worden door het andere kamp (zie volgende punt)

3) Trump(‘s campagneteam) heeft een hele slimme strategie: ze bedienen zich van slimme retoriek (zie volgende punt) en kiezen thema’s waar de gemiddelde Amerikaan mee worstelt en waar ze het eerst aan denken als ze opstaan:
  • Hoe krijg ik een baan? Hoe houd ik mijn baan?
  • Hoe verhoog ik mijn inkomen/verlaag ik mijn belastingen zodat ik de financiële druk op mijn dagelijks bestaan kan verlagen?
  • Hoe houden we krachten in de wereld die mij in mijn bestaan bedreigen tegen? (Hispanics/Mexicanen – ik wil niet straks Spaans moeten spreken // China-Europa-handelsdreiging // terrorisme)
  • Hoe houden we de overheid in toom? We willen geen regering die onze privacy bedreigt, onze wapens afpakt en op ons erf komt. Mijn voorouders zijn ooit naar de VS gekomen om zich te bevrijden van nare, vervolgende overheden. Ik wil niet dat mijn vrijheden worden ingeperkt door de overheid. Veel Amerikanen geloven in complottheorieën, of het nou te maken heeft met straling die de regering uitstuurt om onze hersengolven te beïnvloeden of simpelweg de stemmen te manipuleren bij de verkiezingen en tal van complotten daar tussenin… Trump maakt er altijd handig gebruik van om mensen eraan te herinneren en direct eraan toe te voegen dat de Democrats evil zijn en zich van dergelijke smerigheden bedienen.
  • Slimme oneliners van Team-Trump: om te beginnen de geniale slogan “Make America Great Again” (MAGA) en de sequel “Keep America Great”. MAGA hielp Trump in het zadel en nu er nieuwe verkiezingen zijn, herinnert Trump zijn volgers er meerdere keren per dag aan dat MAGA gewerkt heeft, dat America nu inderdaad weer great is, dat hij al zijn beloften in zeer korte tijd gerealiseerd heeft (eerlijk is eerlijk, hij heeft ook meer bereikt dan Obama in 8 jaar) en dat hij nog lang niet klaar is. Amerika is bijvoorbeeld nu autarkisch op olie- en gasgebied. Dikke middelvinger naar Midden-Oosten dus. Ok, hiervoor is wel de natuur in Alaska verkracht, maar who cares. Die houding zeg maar. Nu dus “Keep America Great”. Geniaal in zijn eenvoud en psychologie. Wie kan daar nou tegen zijn? En een bevestiging van de inlossing van de MAGA-belofte.
Dit is wat er leeft en niet: transgender-mannen moeten ook abortus kunnen plegen. Sorry Democrats, maar jullie belevingswereld staat te ver buiten de dagelijkse realiteitszin van de gewone burger. Trump gaat met gemakt zijn tweede termijn binnenslepen! Het is een ongelooflijke drol van een vent, erger kan nauwelijks, maar de feiten spreken voor hem.’