wetenschap • tech • gezondheid • geld

Koude Oorlog

Dictator Trump

politiek | Washington Post | 30 nov 23

Lang en provocerend opiniestuk van Robert Kagan. 'Tenzij er een wonder gebeurt is Donald Trump binnenkort de Republikeinse kandidaat voor president, en is er niemand die hem kan tegenhouden. Als dat eenmaal een feit is, komt er een abrupte draai in de machtsdynamiek, in zijn voordeel. Stemmen zijn de valuta van de macht, in ons systeem. Geld volgt. Zo wordt Trump nog veel machtiger dan hij nu is.' Iedere Republikein die tot nu toe zijn stem heeft verheven, zal begrijpen dat het zinloos is na Trump's benoeming; en daarna zijn mond houden.

Biden heeft niet de voorsprong die je normaal hebt als zittend president. Trump is namelijk ook zittend, min of meer. Dus je kunt hem niet afschilderen als een onzekere toekomst. 'Er zijn maar weinig Republikeinen die het presidentschap van Trump beschouwen als abnormaal of onsuccesvol.' Dus die volgen wel.

Biden verslaat hem? Tja, misschien wel. Maar volgens de peilingen nu - weinig kans. Dus wie gaat Trump, vol haat en wraakgevoelens, eenmaal tegenhouden als hij president wordt? En alle mensen die hij benoemt, die zo mogelijk nog meer wraakbelust zijn?

Zeker niet de rechterlijke macht. Die kon hem al niet eens achter de tralies krijgen toen hij gewoon burger was. Goeverneurs van de staten? Gaan die burgers van de straat jagen die de steun hebben van de President?

Lange leve oorlog

politiek | WSJ | 7 dec 23

Wij van de Westers media schrijven - hopen - steeds dat Rusland failliet gaat aan de oorlog. Maar we zien niet hoe een dramatische strijd juist een inspiratie voor eenheid kan zijn, schrijft David Satter, al tientallen jaren Rusland-verslaggever.

Hij citeert geschiedkundige Sergei Chernyshov, die beschrijft wat hij zag toen hij het dorp van zijn ouders bezocht. 'Tienduizenden soldaten zijn niet teruggekeerd van het front. Maar honderdduizenden wel, en met zo veel miljoenen roebels, meer dan ze ooit hadden kunnen dromen. In de Russische dorpen zijn er constant begrafenissen, maar ze geven het gevoel onderdeel te zijn van iets groots - nazisme uitroeien in Oekraïne, en eindelijk eens afrekenen met homo's, joden en het collectieve Westen.'

Inflatie doet pijn, maar Russen zijn er aan gewend om hun eigen voedsel te verbouwen en op te slaan. En de oorlog biedt weer nieuwe mogelijkheden. Soldaten krijgen 195.000 roebel per maand, ongeveer 2.100 euro, bijna 14x het modale inkomen in de armste regio's van Rusland. Als een soldaat sneuvelt krijgt zijn familie 55.000 euro, een fortuin in Rusland.

Op 30 september kondigde Poetin een nieuwe feestdag aan, De Dag van de Hereniging, voor de annexatie van Donetsk, Luhansk etc. 22 Augustus is de Vlaggendag, en 4 november Dag van de Nationale Eenheid, waarop het einde van de bezetting door de Polen in 1604 wordt gevierd.

Een Russische overwinning zou de oorlogsmentaliteit versterken. En die kun je niet laten verslappen, want dan raak je je invloed kwijt. Dus moeten de machthebbers (Poetin of wie dan ook) een nieuwe oorlog vinden. 'Dat is een lange-termijn bedreiging voor het Westen.'

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer